Hopp til innhold

Christian Horner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Horner
FødtChristian Edward Johnston Horner
16. nov. 1973Rediger på Wikidata (51 år)
Royal Leamington Spa
BeskjeftigelseRacerbilfører (1991–1998), team manager (1999–), team manager Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard University
Arnold Lodge School[1]
EktefelleGeri Halliwell[2]
Partner(e)Geri Halliwell (20142015)[3][4][5]
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserKommandør av Order of the British Empire

Christian Horner (født 16. november 1973 i Leamington Spa i Warwickshire i Storbritannia) er teamsjef for Formel 1-laget Red Bull Racing, en stilling han har hatt siden 2005. Hans motorsportskarriere startet som racerfører, før han byttet roller og ble teamsjef for Arden Motorsport i 1999.

Førerkarriere

[rediger | rediger kilde]

Horners karriere i motorsport startet etter at han vant et Formel Renault-stipend i 1991. Han konkurrerte i det britiske Formel Renault-mesterskapet med Manor Motorsport i 1992, og hadde ved sesongslutt én løpsseier og var også den høyest plasserte nybegynneren. Han flyttet deretter opp til Britisk Formel 3, hvor han debuterte i 1994 for Fortec. Han gikk over til ADR-teamet i 1995, og videre igjen i 1996 til TOM'S. I 1996 kjørte han også i Britisk Formel 2.

Horner flyttet opp til Formel 3000 i 1997, og grunnla Arden-teamet. Han ble i F3000 i 1998, og fikk selskap i Arden av Kurt Mollekens. Han fant imidlertid ut at å drive et racingteam passet han bedre enn å kjøre, og han sluttet som aktiv racerfører etter sesongslutt.

Teamleder

[rediger | rediger kilde]

I en alder av 25 år bestemte Horner seg for å fortsette med Arden-teamet i F3000 som eier, og signerte Viktor Maslov og Marc Goossens som førere for 1999-sesongen. Suksess viste seg imidlertid vanskelig å finne, og laget fikk ikke en eneste seier på sine første tre sesonger, selv med Darren Manning på laget i to sesonger.

Nye førere endret situasjonen for 2002, da Tomáš Enge og Björn Wirdheim ble hentet inn for å erstatte Manning og Maslov. Enge vant tittelen det året, men ble degradert til tredjeplass etter å ha testet positivt i en dopingtest, og tittelen gikk dermed til Sébastien Bourdais.

Wirdheim ble værende også i 2003, og Enge ble erstattet av Townsend Bell. Björn Wirdheim vant mesterskapet med en margin på 35 poeng til andreplasserte Ricardo Sperafico.

I 2004, som var den siste sesongen i F3000, ble mesterskapet dominert av Ardens hovedfører Vitantonio Liuzzi, og sammen med Robert Doornbos ble både fører- og konstruktørtittelen sikret med stor margin. På denne tid hadde Horner basert Arden International hos Prodrives lokaler i Banbury, før han flyttet laget til de tidligere 22 Motorsport-lokalene like ved.

I 2005 hentet Red Bull Racing Horner til Formel 1, hvor han var den yngste teamsjefen på den tid. For å feire teamets første pallplassering, ved Monacos Grand Prix i 2006 hoppet han ut i et svømmebasseng kun iført en Supermann-kappe. I 2009 kom de på en sterk andreplass i konstruktørmesterskapet med førerne Sebastian Vettel og Mark Webber på henholdsvis andre og fjerde i førermesterskapet. I 2010 vant teamet sitt første konstruktørmesterskap med et løp igjen, og Sebastian Vettel sikret førermesterskapet i sesongens siste løp.

Personlig liv

[rediger | rediger kilde]

Horner ble utdannet ved Arnold Lodge School i Leamington og deretter Warwick School. Han har to brødre, Jamie og Guy. Han har en uoffisiell fanklubb kalt «The Christian Horner Fan Club», også kalt The Hornettes. Han bor i den lille landsbyen Marston St Lawerence i Northamptonshire, rundt 20 minutters kjøring fra Silverstone.

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Han ble i 2013 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire.[6]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ arnoldlodge.com, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.latimes.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ verkets språk amerikansk-engelsk, www.latimes.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ verkets språk brasiliansk portugisisk, www.terra.com.br[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ verkets språk britisk-engelsk, www.dailymail.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ London Gazette, supplement nr. 1, nr. 60534, 15. juni 2013.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]